Et kunstverk ved fjorden

Et kunstverk ved fjorden

Det finnes en bygning i Oslo som skiller seg fra alle andre bygninger i byen. Den er bygd nesten på vannet og man kan gå på dens tak. Nå er den blitt Oslo sitt kjennemerke. Det er selvfølgelig Operahuset det er snakk om her. Etter dens åpning i 2008 har opera blitt en stor turistattraksjon og et fast punkt når man besøker byen.

Det som vekker størst oppmerksomhet ved bygningen, er dens utforming og plassering. Operahuset befinner seg i bydel Bjørkvika innerst i Oslofjorden. Dens plassering ved vannet forårsaker at bygningen ser ut som en isbre som stiger fram over vannspeilet. Taket av marmor er derimot åpent for alle, så man kan gå fram og tilbake på det og nyte utsikten over fjorden. På taket holdes det også noen ganger utendørs arrangementer.

Operahuset er likevel ikke bare en turistattraksjon, men først og fremst et senter for kunst. Meningen er at det skal tiltrekke flere mennesker, ikke bare dem som alltid har vært interesert i opera og ballett. Her kan man se også klassiske verk og konserter. På den måten vil man tiltrekke også folk som før ikke særlig var interessert i den typen kunst.

Inne er det tre publikumssaler hvorav den største rommer over tusen mennesker. Den er også pyntet med Norges største lysekrone. Salen betegnes som én av de mest moderne operasalene i verden. Akustikken der er også på høyest mulig nivå. Til sammen er det inne i bygningen 1100 ulike rom. Operahuset blir altså en fin opplevelse ikke bare for kulturinteresserte, men også for arkitekter. Hvis man likevel ønsker seg å se noen av forestillinger, må man skynde seg. Vanligvis blir billetter utsolgt ved sesongstart. Og det er ikke bare Oslo sine innbyggere som kommer på forestillinger, men folk fra hele Norge eller til og med fra andre land.

Bygningen er også et godt eksempel på at Norge satser på trygge energikilder. På Operahuset finner man nemlig solcellepaneler som gjør solenergi til strøm som brukes ikke bare av selve bygningen men også av omkringliggende hus.

Det er flere priser Operahuset har vunnet, og de er det beste tegnet på at det var en vellykket investering. Bygningen knytter nemlig sammen flere vesentlige aspekter og spiller en viktig rolle for Oslo – både kulturell og økonomisk. Og nå er bygningen så kjent i Oslo som Det kongelige slott eller Råhuset, og dens popularitet øker stadig. Hvis man kommer til Oslo, er det et sted man rett og slett må se, ellers blir besøket ikke fullstendig.